2019 Moesbusters

Behaalde plaats: Een discutabele tweede plek. #2

Eerst het treurige nieuws waar dit seizoen al zeer vroeg mee begon. Tussen de bouwseizoenen van 2018 op 2019 is de bouwschuur volledig afgebrand. Grote emotionele, materiële en financiële gevolgen voor alle betrokkenen. Wij als carnavals vereniging zijn de minst zware getroffenen van de brand, maar stonden wel voor een serieuze uitdaging om in 2019 toch deel te kunnen nemen aan de optocht met een wagen. Nagenoeg al onze bewegingen en staalconstructies waren afgeschreven. Wel hadden wij het geluk dat het onderstel buiten opgeslagen stond. Na een oproep zijn wij geadopteerd door familie Loeffen om één jaar bij hen te komen bouwen. Deze kans hebben we met beide handen aangegrepen en zijn vol goede moed weer van start gegaan. Het was wennen en aanpassen in een andere schuur en met veel moeite hebben we toch dit resultaat neer kunnen zetten. 

Dit jaar staat ons thema in het teken van spoken, de goede en de kwade. Zoals uit de iconische film, strip en muziek blijkt, staan spoken aan het begin van alle onverklaarbare goede en kwade dingen in het leven. Dit schrille contrast tussen twee uitersten wat wij het afgelopen jaar ervaren hebben, beelden wij uit middels dit voor jong en oud herkenbaar thema. Want wie kent het slogan niet? Who you gonna call, the ghostbuster!

Elk spook verteld door middel van zijn uitdrukking en kleur een eigen verhaal. Het ene spook schrikt, een ander is vrolijk en ook zal een spook centraal staan voor de brand van afgelopen jaar   ( het boze spook!)

Maar wat doe je als je van deze spoken af wilt? Wie staat er dan voor je klaar? Juist ja! De Moesbusters! Dit alles komt samen in de slag zin:Wie gôdde belle? Moesbusters!”.

 

Het ontwerp van de wagen is als volgt opgebouwd: Alle spoken met een eigen kleur thema en eerder vermelde expressies. De Moesbusters hebben hun handen vol om alle spoken te pakken te krijgen. Alles onder gekliederd met het kleverige ectoplasma wat de spoken achterlaten als zij hun streken uithalen. Hier volgt een overzicht van alles wat te zien is op de wagen:

De drie Moesbusters gaan allen op jacht om de spoken te vangen. Het voorste spook wordt letterlijk gegrepen door de spokenval en zal rond tollen in de straal van de spokenvanger. Dit alles speelt zich af op de Cadillac Ecto-1. 

De middelste Moesbuster zet het op een gillen als twee spoken rond zijn hoofd blijven draaien, zelfs zijn huig kan bewegen! Twee spoken, één Moesbuster, het logo van Schôn Gekwakt en dat van de Moesbusters, alles op 1 frame met 8 bewegingen.

 De derde en laatste Moesbuster ontstijgt alles en iedereen en komt boven de spoken te staan om deze bij hun vodden te grijpen en ze veilig terug te stoppen in hun spokenval.

Het weer speelden ons dit jaar grote parten tijdens de optocht. Het woeide bijzonder hard en het was zelfs even onzeker of de optocht door kon gaan. Uiteindelijk zijn wij de optocht helaas te laat gestart en waren nog niet alle onderdelen optimaal in werking. Zo werkte de muziek nog niet en was nog niet iedereen geschminkt en wel terug van het opbouwen van de wagen. Zeer jammer, want we hebben hard gewerkt aan deze wagen en ondanks alle tegenslagen toch dit prachtige resultaat behaald. Door het hectische begin zullen we ongetwijfeld punten misgelopen zijn bij de jury beoordeling. Of dit de einduitslag beïnvloed heeft zullen we, gelukkig maar, nooit meer met zekerheid kunnen zeggen!

Tot slot een dankwoord naar de groep fotografen die ons de Moesmaandag gevolgd hebben en prachtige foto’s hebben geschoten vanaf het moment dat we bij de schuur verzamelde tot in de optocht. Goede foto’s zijn een waardevol resultaat van de vele uren werk en daardoor kunnen we nog jaren genieten van deze wagen. Heren ontzettend bedankt!