2020 Landerd’s experiment

Behaalde plaats: Derde! #3

Terug naar het vertrouwde nest, daar begon dit bouwseizoen goed mee. Terug naar Ko en Ria, waar we weer een warm welkom kregen en samen met onze nieuwe bouwburen Vur Mekoar wat later dan normaal begonnen aan de bouw van een wat kleinere wagen. Ja, ook bij ons begint leeftijd en andere interesse in het leven een rol te spelen. 2019 heeft duidelijk zijn invloed achtergelaten onder de bouwers. Dat het een zwaar bouwseizoen was begint nu merkbaar te worden, resultaat het animo is zelden zo laag geweest. Gelukkig heeft een nog kleiner groepje toch de stoute schoenen aangetrokken en de rest weten te overtuigen dat 5 poppen haalbaar moest zijn. 

 

Het thema dit jaar stond lange tijd in het teken van gedrochten. Gemuteerde ratten en muizen zijn het gevolg van de gedachtespinsels. Toen het woord laboratorium muizen viel was de metafoor al snel gelegd met de fusie politiek waar ons dorp en gemeente nu al jaren van in de ban zijn.  De tags in de oren van de ratten laten zien welke tests er uit zijn gevoerd en welke gemeente het zou moeten worden. Dit jaar stond de creativiteit weer hoog in het vaandel en zijn we vrijer gaan vormer. Simpele vormen op grote poppen bleek een goede keuze te zijn. Nog voordat de wagen was opgebouwd hebben vele ons aangesproken met de woorden: “jullie zouden toch kleiner gaan bouwen?! Hij is nog kei groot”. Een fijn compliment en een flinke boost voor de motivatie die eerder ver te zoeken was. 

De aankleding wagen laat in Steampunk stijl zien wat de gevolgen zijn van de experimenten. De ratten met hun grote opengesperde ogen duidelijk onder invloed van tot nu toe onbekende middelen, kijken vreemd om hen heen. De voorste rat pakt uit pure gekte zijn tong vast en draait alle kanten op. De twee volgende ratten lijken op te lossen in twee grote chemische tanks. De grootste rat maakte een bijzondere beweging en zwiept en draait van links naar rechts terwijl hij de laatste druppel van het speciale drankje probeert op te vangen met zijn tong. Wat de er met de ratten gebeurd in de experimenten wordt scherp in de gaten gehouden door een gekke professor die hoog boven op de wagen toornt. 

De pakkende slagzin: “Uitkomst fusiepolitiek onbekend. We voelen ons als ratten in Landerds experiment!”. Deed de wagen eer aan en de link tussen de gedachten en de poppen was voor het publiek en jury snel duidelijk, geen wonder dat we dit jaar juist op ‘idee’ veel punten hebben gepakt.  

 

 

Dankzij Corné zijn er dit jaar op het vlak van media nieuwe stappen gezet. Een drone heeft de tocht vanaf de schuur tot het drop gevolgd en daardoor ligt ook dit stukje van het jaarlijks terugkerend ritueel vast op de gevoelige plaat. Door de jaren heen zie je de fotografietechniek veranderen met als resultaat steeds scherper wordende filmpjes en hogere kwaliteit foto’s. Iets waar je als bouwer alleen maar van kan genieten. 

 

Dit bouwjaar heeft ons als club goed gedaan, we weten hoe makkelijk we kunnen bouwen en dat we met minimale inzet een maximaal resultaat neer kunnen zetten. Dit beloofd veel goeds voor 2021, dat zomaar eens een heel bijzonder jaar kan worden. Mede omdat we 11 jaar bestaan als fusie club! Een mijlpaal om zeker even bij stil te staan. De onverwachte derde plek dit jaar zorgt er daarnaast ook voor dat ons doel om 11 jaar op rij in de top 3 te eindigen nog altijd realistisch is! 

Niet vaak was het sentiment binnen de club net na de carnaval: “we hebben zin in komend bouwseizoen!”.